具、あれこれ
2022/6/18本日のおむすひ
梅干
伽羅蕗煮
オクラ浅漬
いなだ
細切り塩昆布
ちりめん山椒
ムウッとまとわりつくような外気に、
これからの暑さを思い少しげんなりするものの、
塩物屋に並び始めたいなだを見つけ俄然夏の食卓が楽しみになった。
そんな日。
When I went outside, the air outside was humid and hot.
The thought of the coming heat made me feel a little sad, but then I spotted dried yellowtail that had begun to appear on the shelves of a dried fish shop, and I began to look forward to a summer meal.
On such a day.
早春のかおり、蕗の薹味噌
雪の下から顔を出したばかりの走りは、ほろ苦さは少なく優しく香気が広がります。
塩むすびに少し付けていただけば、なんとも言えぬ口福です。
Butterbur sprouts are an early spring food.
When they have just grown out from under the snow, they are less bittersweet and have a gentle fragrance.
A little bit of it on salted musubi (rice ball) will bring you a feeling of indescribable happiness.
20220210 本日のおむすひ
梅干
伽羅蕗煮
ちりめん山椒
赤カブ漬
鱈子昆布巻
汐吹き昆布
本日は益子焼の平皿に寄せています。この季節出番が多いお皿のひとつです。艶やかな黒の上に盛り付けると食材の肌理が際立つよう。旨いものは美しい。
I'm using a flat plate made of Mashiko ware. It is one of the plates that I use a lot this season. The texture of the food seems to stand out when it is served on the glossy black plate. What tastes good is also beautiful.
20220108 本日のおむすひ
梅干
汐吹き昆布
伽羅蕗煮
焼塩鮭
ワラビ醤油漬
穏やかな母娘のための一皿。シンプルだけど丁寧な味わいを寄せています。
Today's plate for a gentle mother and daughter. I chose simple but carefully prepared foods.
20220103
あるがままの状態を受け入れたとき
寄り添うひとつの甘露でありたい。
今年も日々丁寧に。
おむすひ
When living as nature, Omusuhi wants to be your healing.
Work politely this year as well.